MRŠAVLJENJE KIRURGIJOM

JESTE LI ČULI ZA BARIJATRIJU

NAKON OPERACIJE BORIS I ANTONIJA U ŠEST MJESECI SMRŠAVILI 70 KILOGRAMA

mršavljenje debljina barijatrija
S lijeva na desno: dr.sc. Zdenko Boras, Antonija Garai Jakovljević i Boris Furst

Do listopada prošle godine Boris je dogurao do 186 kilograma. Probao je na stotine dijeta, ali mršavljenje se nije dogodilo.
– Sve je počelo tijekom Domovinskog rata, kilogrami su se samo množili. Događalo mi se mršavljanje do 10 kilograma i onda da opet vratim 15 kilograma. Na kraju je debljina dogurala do 186 kilograma i jedva sam se kretao. Kako sam po zanimanju skladištar pokretljivost mi je iznimno važna, no postala je gotovo nemoguća. Prije dvije godine čak sam bio i na injekcijama koje su trebale biti rješenje za mršavljenje, ali ništa nije pomagalo. Na koncu sam u medijima pročitao da je u Kliničkom bolničkom centru Osijek krenuo barijatrijski program i da je rješenje za one kojima je debljina nerješiv problem. Dodatno me obradovala vijest da je sve moguće obaviti putem uputnice HZZO-a. Zapravo, za mene je to bilo pitanje života i smrti. Znači, ili će me debljina i bolesti koje ona nosi koštati života, ili ću problem riješiti tom operacijom – priča nam Boris Furst s kojim smo se susreli u ordinaciji abdominalnog kirurga dr. sc. Zdenka Borasa.

Ovaj liječnik u osječku se bolnicu vratio u rujnu 2019. godine i to nakon nekoliko godina rada i edukacije u Cleveland Clinic Abu Dhabi. Vratio se upravo kako bi ovdje pokrenuo barijatrijski program.

ŠTO JE TO BARIJATRIJA UOPĆE?


debljina barijatrija
Prva barijatrijska operacija u KBC-u Osijek obavljena je u listopadu 2019.

Barijatrijsko-metabolička je kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica, ili čak uklanjanjem njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ta kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema koje nosi debljina, a ne kao rješenje za one kojima je to rješenje za mršavljenje, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa. Od 2017. se, prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA), i službeno navodi kao način u liječenju dijabetesa.

“Skidanje prekomjerne težine postalo je pitanje života i smrti”

Boris Furst

MULTIDICIPLINARNI PRISTUP VS. MRŠAVLJENJE

Prvi barijatrijski zahvat u KBC- u Osijek obavljen  je upravo u listopadu 2019. uz asistenciju i gostovanje uglednog prof. dr. sc. Javeda Ahmeda Raze. Na operacijskom stolu su se našli Boris i Antonija iz naše priče.
– Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim. Znači tu mora biti endokrinolog, koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionist, koji pazi na prehranu prije i nakon zahvata, te psihijatra, koji procjenjuje potencijalni uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba, primjerice, ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Također, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. Podigne li samo jedan liječnik tima crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta, operacija se neće raditi.

DVIJE VRSTE OPERACIJA


Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija.

1. KLASIČNI BYPASS gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo.

2. SLEEVE RESEKCIJA koja znači da se velik komad želudca ukloni i ostavlja se samo dio kao cijev, koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama.

Svi se bolesnici postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno s nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 – 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana debljina će se opet vratiti. Naime, iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme i mršavljenje se neće dogoditi . To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču.

Što se tiče dijabetesa, na ovaj se način 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog će se dijela bolest vratiti, ali tek nakon pet do deset godina, i to u znatno slabijem obliku, priča nam dr. sc. Boras.

PRIJE OPERACIJE NA JETRENU DIJETU

Nakon što prođu preglede kod endokrinologa, psihijatra , kardiologa i dijabetičara posljednja dva tjedna uoči operacije pacijente se stavlja na tzv. jetrenu dijetu.

Cilj je da se jetra smanje uoči operacije. Moram priznati da mi je bilo teško. Skoro sam plakao, jer nikada nisam uspio održati niti jednu dijetu za mršavljenje , ali ova mi se  svidjela. Na operaciju sam došao dan ranije, a dan uoči operacije mora sam biti natašte .

Boris Furst
Zdenko Boras
U razgovoru s dr.sc. Zdenkom Borasom

ANTONIJINO ISKUSTVO ILI NE ŽELIM VIŠE IMATI 165 KILOGRAMA

Kako izgleda život nakon uklanjanja želuca operacija uz Borisa Fursta posvjedočila nam je i medicinska sestra Antoniji Garai Jakovljević. Ona je na visinu od 165 cm stigla do 165 kilograma.

Debljina me prati cijeli život, ali sve je otišlo u pretjeranu debljinu nakon liječenja steriliteta. Godine 2015. išla sam u Vinogradsku bolnicu na pripreme za operaciju ugradnje želučanog bypassa i tada mi se dogodilo mršavljenje od 16 kilograma. No, tada je stigla sretna vijest – rješenje o posvajanju moja dva sina, i vratila sam se kući, te je počeo novi stres i vratila sam kile. Život nakon resekcije želudca u KBC-u Osijek nešto je sasvim drugo i do sada sam skinula 33,5 kilograma. Iako bih trebala doći na nekih 80 kilograma za otprilike godinu i pol, bit ću sretna ako stignem i na 100 kilograma. Inače, danas mi je doručak  jedan proteinski shake s jednom ili pola banane i popijem obično još kavu sa zaslađivačem. Međuobrok su mi rižine pahuljice, a ručak  mali komad mesa i varivo. U početku mi je bilo teško naviknuti se na to da zapravo mogu jako malo pojesti, pa bih si grabila po dvije grabilice juhe, no nisam mogla pojesti ni pola toga.

PAŠTETA I KRUHA

Antonija kaže i kako joj se od operacije do danas samo dva puta dogodilo da je pretjerala s hranom. Zbog toga je i povratila jer zbog mehaničke barijere sada može vrlo malo jesti.

– Tako sam jednom djetetu mazala kruh i paštetu i meni je  zamirislao i pojela sam jednu šnitu kruha. Sve je bilo u redu dok sam sjedila, ali kada sam se ustala dobila sam iznimno jaku bol u želucu i morala sam povratiti. Drugi put sam se zeznula s rižinim krekerim i mahinalno sam ih jela,a  oni poslije narastu u želucu, pa sam također to morala izbaciti iz sebe, priznaje  Antonija, koja je u međuvremnu počela i trenirati kod Mihaela Halera u osječkom fitness klubu XXL.

Antonija Garai Jakovljević
mršavljenje
Antonija Garai Jakovljević prije operacije i pet mjeseci poslije operacije

MRŠAVLJENJE NAKON SLEEVE RESEKCIJE

Inače, kod oba pacijenta obavljena je upravo sleeve resekcija želudca
– Operacija se radi kroz pet rupica, tako da bolova nakon operacije gotovo nema. Iz kreveta ustajete odmah nakon buđenja i počinjete hodati. Prvih nekoliko dana nakon operacije uzimaju se samo proteinski shakeovi, a potom hrana kao što je juha i pasirana hrana te na kraju. Nakon otprilike mjesec dana, počinjete opet konzumirati krutu hranu, ali zbog barijere, odnosno činjenice da vam je gotovo potpuno uklonjen želudac, možete jesti u vrlo malim količinama. Tako ja ujutro popijem samo kavu, ručam juhu i malo mesa, a večeram samo jednu paštetu i jogurt. Sve više bilo bi mi previše. Istina ostat će mi puno kože, ali to ćemo naknadno riješavati operativno. Cilj je zapravo da se odviknemo od prekomjernog unosa hrane i okrenemo zdravom životu – zaključuje Boris, koji se nada da će za godinu i pol dogoditi mršavljene do njegove ciljane težine od oko 110 kilograma, na visinu od 188 centimetara.

Resekcija želuca
Resekcija želuca izvodi se kroz pet rupica, bez velikog kirurškog reza

Pratite nas i na našem Instagram profilu https://www.instagram.com/zdravstveniinsajder/

Povratak na početnu stranicu zdravstveniinsajder.com

2020-05-04

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *