BOLNO KOLJENO – BILI SMO NA BLOKADI

KAKO IZGLEDA ZAHVAT, KOLIKO TRAJE I BOLI LI UOPĆE?

Blokada koljena, bol u koljenu, liječenje boli

U slučaju da imate „istrošeno“ koljeno ili, kako liječnici kažu, artrozu koljena ili vam je koljeno izvor kakvog drugog kroničnog bola, a ortopedi tvrde da još niste kandidat za operaciju ili ste tek na listi ,jedno od rješenja mogla bi biti blokada koljena stručnoga naziva „tehnička blokada genikularnih živaca koljena“. Riječ je o neoperacijskom načinu brzoga rješavanja bola u koljenu na minimalan rok od šest mjeseci, a mogućeg trajanja do dvije godine.

S UPUTNICOM HZZO ZAHVAT MOGUĆ SAMO U KBC OSIJEK

Riječ je o zahvatu koji je u Hrvatskoj moguće dobiti u nekim privatnim klinikama, a jedina javna zdravstvena ustanova u kojoj je moguće dobiti blokadu koljena uz uputnicu HZZO-a jest KBC Osijek. http://www.kbco.hr/klinika/zavod-za-lijecenje-boli/
Stoga smo, kako bismo prenijeli izravno iskustvo sa zahvata, posjetili  osječku bolnicu gdje smo sudjelovali u zahvatu blokade koljena kod 65-godišnjega Osječanina Branka koji nam je iz prve ruke svjedočio o bolu koljena, ugodi, neugodi i osjećaju prije, tijekom i poslije toga zahvata.

BRANKOVO KOLJENO NA ZAHVATU ZBOG ISTROŠENE HRSKAVICE

istrošena hrskavica
Na RTG snimci vidljiva je potpuna istrošenost hrskavice s unutrašnje strane lijevog koljena

Naime Branko pati od istrošene hrskavice na koljenu lijeve noge zbog čega mu je gotovo svaki korak bolan pa je minimalizirao svoje kretanje. No kako je nedavno bio i na kardiološkom operacijskom zahvatu, kretanje mu je prepisano kao dio terapije u oporavku od operacije srca. S obzirom na to da se to za njega, zbog bola u koljenu, čini nemogućom misijom, Branko je odlučio pokušati s blokadom koljena na Zavodu za bol pri KBC-u Osijek.

TKO JE IDEALAN KANDIDAT ZA BLOKADU KOLJENA?

„Riječ je o zahvatu prvenstveno namijenjenom pacijentima s gonartozama, točnije  degenerativnim promjenama koljena i kroničnim bolovima u tom području koji čekaju operacije potpune endoproteze koljena ili koji su već imali tu operaciju, ali i dalje imaju bolove. Ne znači da je svaki pacijent kojega boli koljeno idealan kandidat za taj zahvat. U svakom slučaju prvo je neophodno potražiti pomoć svojega liječnika opće prakse, možda i fizikalne terapije, te obaviti neke nefarmakološke procedure poput ultrazvuka, laseroterapije, magnetoterapije ili TENS-a.

Ako fizikalna terapija ne poluči rezultate, pacijente bi trebao pregledati ortoped kod kojega se napravi RTG snimak, a nerijetko i magnet koljena da se vidi je li koljeno za operaciju, odnosno kakav minimalan invazivni zahvat ili nešto što se može riješiti kirurški. Ako su promjene takve da se ne mogu kirurški riješiti – osim zamjenom koljena ili se uopće ne mogu riješiti operacijski – onda smo mi mogući spas“,  objašnjava  doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i voditelj Zavoda za liječenje boli KBC-a Osijek.

PRVO „PROBNA“ BLOKADA

No da bi se uopće utvrdilo i hoće li radiofrekventna blokada koljena imati učinka, tomu zahvatu prethodi dijagnostička blokada koljena. Ona se provodi tako da se pacijentu u operacijskoj sali u područje koljena daje lokalni anestetik kako bi se utvrdilo hoće li se bol uopće smanjiti. Pokaže li se da se u idućih šest sati od zahvata bol smanjila za najmanje 50 posto, procjenjuje se da će pacijentu biti korisna i radiofrekventna blokada koljena.

A KAKO ZAPRAVO IZGLEDA ZAHVAT?

I sami smo dobili mogućnost nazočiti zahvatu dijagnostičke blokade uz našega pacijenta Branka. Na zahvatu sudjelovali su liječnik, RTG tehničar i UZV tehničar te anesteziološki tehničar. Pacijentu je dana intravenska analgezija, no sve je vrijeme potpuno svjestan i priseban. Nakon brijanja područja oko koljena započinje zahvat i to tako da RTG tehničar stalno prikazuje područje koljena na ekranu RTG uređaja kako bi liječnik mogao s velikom preciznošću utvrditi gdje je neophodno dati injekciju.

„KAO DA VAM NETKO OLOVKOM DIRA PO KOLJENU“

Doc. dr. sc. Radoš kaže kako procedura ne bi trebala biti bolna za pacijenta, osim u slučaju da se dotakne pokosnica natkoljenica, ali opća je procjena da bol ne bi smio biti veći od onoga kada vadite krv. Naš pacijent Branko kaže kako nije osjetio gotovo ništa tijekom procedure te je osjet opisao riječima: „Kao da vam netko olovkom dira po koljenu“.

SVE GOTOVO ZA 20 MINUTA

Pacijent se po zahvatu otpušta kući uz formular ili dnevnik bola koji treba voditi sljedećih šest sati.

Cijela procedura dijagnostičke blokade koljena trajala je dvadesetak minuta, a pacijent se odmah po zahvatu otpušta kući uz formular ili dnevnik bola koji treba voditi sljedećih šest sati. Naime Branko je utvrdio kako je njegov bol u koljenu prema vlastitoj procjeni prije zahvata iznosio visokih sedam na ljestvici bola od jedan do deset. Nakon šest sati utvrdio je da se bol spustio na samo tri. Tehničari KBC-a Osijek inače telefonski zovu pacijenta sljedećeg dana u dogovoreno vrijeme kako bi pacijent prenio rezultate koje je napisao u formular. U ovom slučaju pokazalo se da je Branko idealan za radiofrekventnu blokadu koljena. „Sam zahvat na koji je pacijent naručen za već nekoliko dana za njega se tehnički neće bitno razlikovati. Samo ćemo tada koristiti drugu vrsta igala koje ćemo spojiti s radiofrekventnim uređajem i radiofrekventnim strujama namjerno oštetiti živčane završetke odgovorne za nastanak bola“, objašnjava doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš.

BOL SE NE VRAĆA DVIJE GODINE, A ONDA MOŽETE OPET NA ZAHVAT!

Nakon toga zahvata bol se ne bi smio vraćati od šest mjeseci do dvije godine, a zahvat se može ponavljati po povratku bola. No najmanji razmak između dviju blokada mora biti šest mjeseci.

2020-02-19