PREGLED VIDA KOD DJECE

KAKO IZGLEDA BESPLATAN PREGLED VIDA ZA ČETVEROGODIŠNJAKE

ISKUSILI SMO KAKO IZGLEDA SKRINING MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Proteklih nekoliko godina intenzivno je krenuo besplatni pregled vida s ciljem ranog otkrivanje slabovidnosti kod četverogodišnjaka. Ovi pregledi obavljaju se u zdravstvenim ustanovama kao što su Domovi zdravlja i bolnice. Odaziv roditelja s njihovim četverogodišnjacima  na razini cijele Republike Hrvatske je oko 48,2 posto.

PREGLED VIDA GOTOV ZA 10 MINUTA

Kako zapravo izgleda pregled slabovidnosti kod četverogodišnjaka na Klinici za očne bolesti KBC-a Osijek ovih smo se dana i sami uvjerili. Ujedno smo se i ugodno iznenadili, s obzirom na to da je riječ o testiranju koje traje kraće od deset minuta i potpuno je prilagođeno dobi ovako male djece.

Pregled je vrlo jednostavan, a ‘skrining’ jasnoće vida radi se s pomoću Lea simbola. Upravo ovi Lea simboli su priloženi na letku koji roditelji dobiju u pozivnom pismu na kućnu adresu. Bitno je da se prije dolaska na pregled uputi dijete u simbole koje će morati prepoznati, a riječ je krugu, kocki, kućici i jabuci. Čekanja nema jer vam je termin naveden na minutu u pozivnom pismu, a pregled je vrlo lagan i bez stresa

KOLIKO SAVRŠEN VID MORA BITI

Mi smo na pregled bili naručeni u 14.05 sati i nakon prijave na šalteru pričekali smo tek nekoliko trenutaka do poziva. Na pregled vida obavezno ulazi i roditelj, koji pomaže medicinskom osoblju u animaciji djeteta za prepoznavanje znakova. Dok vam dijete sjedi u naručju očekuje se da kaže koji simbol se pokazuje, a sve je gotovo za pet do 10 minuta. Recimo i kako vid vašeg djeteta ne mora biti savršen. Smatra se da je i 90 postotno očitanje dovoljno jer u toj dobi se nerijetko još radi i o nezrelosti oka.

S ČETIRI GODINE JOŠ STIGNETE LIJEČITI SLABOVIDNOST


 – ‘Skrining’ ovog tipa uveden je u Hrvatskoj prije nekoliko godina. Razlog je što se nekim preliminarnim ispitivanjima utvrdilo da je u Hrvatskoj postotak djece sa slabovidnošću, odnosno funkcionalno slabijim vidim na jedno ili oba oka, nešto veći nego u prosjeku populacije na razini zapadnih država. ( https://zdravlje.gov.hr/obavezna-kontrola-vida-kod-djece/3102) Tako je tamo učestalost slabovidnosti od jedan do pet posto, ovisno o metodi ispitivanja. S druge strane, u nas iznosi više od osam posto! Velik je to postotak i ova jako dobra inicijativa krenula je iz Centra za dječju oftalmologiju u Kliničkoj bolnici ‘Sveti Duh’, koji je i referentni centar za dječju oftalmologiju, te Dječje sekcije oftalmološkog društva i Ministarstva zdravstva. Cilj je da se djeca s četiri godine obuhvate preventivnim pregledom. Razlog je što se u toj dobi još može dobro liječiti slabovidnost. Kod pregleda prije polaska u školu možda je već malo kasno jer se slabovidnost onda teže i slabije liječi.

Naime, slabovidnost je funkcionalna slabost vida jer mozak na oku koje ne stvara jasnu sliku ne uspijeva razviti neuralne veze. Te se veze najbolje stvaraju do pete ili šeste godine. U slučaju da se do tada ne stvore i mozak ne prisilili oko na gledanje, poslije je to teško liječiti. Smatra se da se do osme godine još može dobro intervenirati, ali nakon desete rezultati su jako slabi. Ako je uzrok dioptrija, ide se na korigiranje vida nošenjem odgovarajućih naočala. U sluačju da je u pitanju škiljavost, potrebno je njezino liječenje. Sve to se kombinira nošenjem ‘flastera’. Time se zatvara bolje oko da bi se slabije treniralo. Tu je jako važna suradnja roditelja, koji ne smiju popustiti djetetu koje će nerado nositi takve naočale.

dr. med. Tomislav Mušac, specijalist oftalmologije i subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije.

SLABOVIDNOST DJECE U HRVATSKOJ DO ŠEST POSTO


U KBC-u Osijek još jednom napominju kako je iznimno važno prepoznati razloge za odziv na ovaj pregled.

– U slučaju da dijete ostane slabovidno na jedno ili oba oka, poslije će imati problema pri izboru zanimanja, a da ne govorimo ako imamo slabovidnost jednog oka, te tijekom života strada drugo oko, dobijemo osobu koja je invalid. Za sada nemamo službene rezultate i statistiku slabovidnosti kod djece koja su već prošla ove preglede. Naša je osobna procjena da je slabovidnost negdje na razini oko pet do šest posto – kaže dr. Mušac.

2020-03-01

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *