BILI SMO KOD LOGOPEDA

Kako izgleda prvi pregled kada imate četiri godine

Kada dijete do dobi od četiri i pol godine ne artikulira sve glasove vrijeme je za prvi posjet logopedu. U slučaju da se na prvom pregledu pokaže potreba za terapijom, dijete će na red doći tek s navršenih pet godina. Razlog tome su liste čekanja u većini poliklinika za rehabiltaciju slušanja i govora. Dob od pet godina krajnjeje vrijeme za početak terapije kod logopeda, a kako bi se govor popravio do polaska u prvi razred.

Kako izgleda prvi kontrolni pregled kod logopeda, i to radi utvrđivanja je li artikulacija djeteta u skladu s njegovom dobi osvjedočili smo se i sami. Mi smo bili. na pregledu kod logopedice Dalme Hatvalić u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora „Suvag“ Osijek. (http://www.poliklinika-suvag.hr/index.php/logopedski-kabineti)
U ovoj ustanovi se na početak terapije kod logopeda čeka oko 18 mjeseci . Inače, mala pacijentica na svoj je prvi pregled stigla u dobi od četiri godine i četiri mjeseca. Djevojčica sada još ne uspijeva izgovoriti glasove kao što su š, ž, č, đ i, naravno, glas r. No, kako nije u potpunosti usvojila ni glasove l i s, roditelji su odlučili potražiti mišljenje logopeda. Naime, upravo im je to savjetovano i u dječjem vrtiću koje djevojčica polazi.

Djevojčica u dobi 4,5 godina došla je na prvi kontrolni pregled jer još ne izgovara glasove
š,ž, č, đ i glas r

Crteži i pitalice protiv straha od logopeda

– Prvo uzimamo „anamnezu“ trudnoće, provjeravamo moguću prisutnost govornih poteškoća u obitelji te utvrđujemoje li sve u redu s fiziološkim razvojem govornoga aparata. To znači da nas zanima može li dijete uredno pokretati jezik i postoje li kakve deformacije u govornom aparatu. Spontanim razgovorom s djetetom promatramo položaj njegova jezika dok govori. Izgovor glasova otkrivamo vrlo jednostavno i to tako da djeci prikazujemo crteže s pojmovima i tražimo da nam kažu što predstavljaju. Djeca to obično vole jer im je nalik na pitalice iz slikovnica, približava logopedinja Dalma Hatvalić.

Na prvom pregledu kod logopeda uvijek su prisutni i roditelji koji nam pomažu lakše uspostaviti kontakt s djetetom. Obično provjeravamo i grafomotoričke sposobnosti te gledamo koja je ruka dominantna i ima li tu kakvih poteškoća. Pregled u kojem se gledaju samo problemi s artikulacijom traje 30-ak minuta. U slučaju da uvidimo kako dijete ima poteškoća i s vokabularom i općenito jezikom te nekih drugih poteškoća, pregled može potrajati do sat vremena, objašnjava objasnila je Dalma Hatvalić.

Dijagnoza logopeda – govor u skladu s dobi

U slučaju naše male pacijentice izgovor je još u skladu s njezinom dobi. No, svakako će morati poraditi s izgovorom slova l i s. – Kada nauči postavljati jezik u pravilan položaj za izgovaranje slova s, tada će vrlo brzo naučiti i z, c, š i slične glasove. Ona sada ide na listu za terapiju za koju će poziv dobiti za otprilike godinu dana. Do tada će vrlo vjerojatno usvojiti većinu tih glasova. No u suprotnom bit će dovoljno vremena za vježbu do škole. S obzirom na to da ima tek četiri godine, polusatne terapije sada bi bile i teško izvodive te monotone. Stoga je dobar početak i da roditelji vježbaju s djetetom pravilan izgovor glasova kao što su u ovom slučaju l i s. Za vježbu kod kuće mi dajemo upute i primjer vježbi, naglašava logopedica Hatvalić.


Pregled u kojem se gledaju samo problemi s artikulacijom traje 30-ak minuta, a na njemu su uvijek prisutni i roditelji

Recimo i kako je za dolazak na prvi pregled kod logopeda neophodna uputnica pedijatra ili liječnika obiteljske medicine.

2020-04-26

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *