MADEROTERAPIJA, BRAZILSKA MASAŽA ILI LIMFNA DRENAŽA?

PROVJERILI SMO KOJA MASAŽA BOLI, A KOJA GODI

U novim prostorima Ustanove za zdravstvenu skrb dr. Špiranović isprobali smo dio novih usluga fizikalne terapije i rehabilitacije

U sat vremena isprobala sam kombinaciju maderoterapije, brazilske masaže i aparativne limfne drenaže
U rukama fizioterapeutkinje Nadje isprobala sam kombinaciju maderoterapije, brazilske masaže i aparativne limfne drenaže https://medicinarada.hr/

Je li celulit zdravstveni ili estetski problem? Pripada li masaža u medicinsku ili kozmetičku uslugu?
Danas je više nego ikada popularno pružanje estetskih usluga u zdravstvenim ustanovama. I to ne samo invazivnih i neinvazivnih estetskih zahvata, već i usluga poput masaže i limfne drenaže.

Kombinacija za zdravstvenog insajdera

Jedna od ustanova koja je ovih dana proširila ponudu svojih usluga od onih medicine rada i sporta do fizikalne terapije i rehabilitacije je i Ustanova za zdravstvenu skrb dr. Špiranović za medicinu rada i sporta. https://zdravstveniinsajder.com/sistematski-pregled-kako-je-bilo/ Uz fizikalnu terapiju u ovoj ustanovi sada nude i usluge masaže i limfne drenaže.https://medicinarada.hr/
Stoga su me kao pravog zdravstvenog insajdera pozvali da isprobam kombinaciju masaža koje nude u kombinaciji sa aparativnom limfnom drenažom i to sve u sat vremena.

“Vi ste si umislili celulit”… e to je ono što želimo čuti!

Inače, limfna drenaža predstavlja medicinsko-kozmetički tretman koji potiče prokrvljenost i metabolizam tkiva, otklanja edeme, potiče razgradnju celulita i smanjuje obujam tkiva. Također, limfna se drenaža često koristi nakon operativnih zahvata kada dolazi do limfedema i otečenosti određenih dijelova tijela. Budući da nemam nikakvih zdravstvenih problema odlučujemo se za anticelulitni program i masažu. Moja maserka bit će Nadja. Pravi je kompliment kada mi kaže da sam ja još jedna od onih koji su si samo umislili da imaju celulit. Zapravo mi žene kada idemo i kod kozmetičara, frizera, masera ili estetskog kirurga želimo čuti da nam taj tretman uopće ne treba, ali eto ako ga mi baš želimo oni će nam ga odraditi..

Alatke za maderoterapiju
Alatke za maderoterapiju uistinu više nalikuju onima za oblikovanje kolača, nego nogu

Je li riječ o masaži ili pečenju kolača?!

Ono što fascinira u novom, tek otvorenom prostoru za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju prekrasan je ambijent uređen prema vrhunskim estetskim standardima. Ovdje se mislilo na sve od ugodne glazbe do mirisnih svijeća.

Nadja mi je prvo predstavlja “oruđe” s kojim će odraditi maderoterapiju i brazilsku masažu. Riječ je o poznatim drvenim oklagijama različitih oblika i veličina. Za brazilsku jr masažu potrebna tek jedna mala drvena čašica s držalom ili kako ga oni stručno zovu, drveno zvono .

Bezbolna maderoterapija

Maderoterapija je oblik anticelulitne masaže za čiju se izvedbu koriste drveni valjci i roleri kreirani upravo za tu namjenu. Temelji se na stimulaciji limfnog sustava koji je usko povezan s nastankom celulita u slojevima kože. Masiranjem kože valjcima potiče se cirkulacija i vrši se stalni pritisak na kožu. Time dolazi do oslobađanja štetnih toksina što je prvi korak u rješavanju problema s celulitom. Uz smanjenje celulita, tretman pomaže i u čišćenju organizma, sagorijevanju masti, poboljšava tonus kože i zateže ju. Maderoterapija se smatra jednom od najučinkovitijih metoda rješavanja celulita. Prvi rezultati nakon terapije mogu biti vidljivi već nakon nekoliko tretmana, dok se dugotrajni rezultati postižu nakon više serija tretmana, objašnjava dr. Anamaria Špiranović Agičić.

Maderoterapija u ustanovi dr. Špiranović
Maderoterapija podrazumijeva valjanje nogu drvenim oklagijama

Od pet do deset tretmana

Maderoterapija radi se na nogama koje se naravno prethodno namažu uljem za masažu. Iskreno proces je potpuno bezbolan, ali na tren vam se čini ka da su djeca iz kuhinje izvukla pribor za pravljenje kolača, pa se na vama igraju. Tretman traje između 45 minuta i sat vremena i potrebno je od pet do deset tretmana za primjetne rezultate.  Kako bih na svojoj koži osjetila razliku između maderoterapije i brazilske masaže, Nadja mi odlučuje priuštiti i nešto brazilske masaže.

Maderoterapija dr. Špiranović
Maderoterapija nije nit bolna, niti nešto posebno ugodna..više neobična

Brazilska masaža… bol s posljedicama

Brazilska masaža uključuje vakuum metodu uklanjanja celulita drvenim zvonima. Masaža stvara učinkovitu stimulaciju limfnog sustava čime dolazi do izbacivanja toksina, aktiviranja metabolizma kože i smanjenja celulita. Tretman je vrlo djelotvoran, a njime se mogu uklanjati masne naslage na području leđa, trbuha, bedara i stražnjice. Rezultati su vidljivi vrlo brzo, već nakon nekoliko tretmana.

 -Kako bi postigli još bolje rezultate kombiniramo brazilsku i maderoterapiju s limfnom drenažom. Također, prilikom prvog dolaska obavljamo mjerenje Vašeg tijela i pratimo Vaš napredak, objašnjava mi dr. Špiranović Agičić. I sama liječnica mi priznaje kako je bila skeptična prema svim ovim metodama dok ih nije i sama iskušala na svojoj koži. No, sumnja je nestala kada je dobila odlične rezultate.

Žene se kunu u rezultate..a za ljepotu ponekad treba patiti

Iako je ova masaža poklon, moram priznati da je iznimno bolna i to na razini da kažete „sad odmah prestanite jer ne mogu izdržati više niti sekundu“. Gotovo je nevjerojatno da jedna mala drvena čašica koja vam napravi vakum i koju vam onda vuku po bedru može tako boljeti. Ova masaža navodno u redovnom tretmanu traju 45 minuta. Pitam “pa tko to može izdržati”, ali Nadja me uvjerava kako se nakon nekoliko minuta koža i tkivo prilagođavaju i više nema bola. Ne znam, jer ja nisam došla do tog stupnja. Treba upozoriti, a isto su mi posvjedočili i ostali koji su išli na ovaj tretman da ćete dan poslije imati ozbiljne podlijeve i plave šljive po nogama. Stoga na brazilsku masažu ne treba ići onda kada planirate na neko javno kupalište. Moram priznati i da unatoč iznimnom bolu i podljevima, ovaj postupak pokazuje rezultate već nakon jednog tretmana. Koža je nakon nekoliko dana kada nestanu “šljive”prekrasno prokrvljena.

Limfna drenaža bez ruku

Nakon maderoterapije i otrpljene brazilske masaže vrijeme je za aparativnu limfnu drenažu. Ovo je zapravo dio u kojem ćete biti prepušteni samo uređaju   i to uređaju nalik velikom tlakomjeru. Znači riječ je o vreći koja vam se omota oko obje noge i struka i stavi na jedan od programa. Funkcionira na način da poput tlakomjera stvara pritiska na određene dijelove nogu i stomaka i tako naizmjence.  U slučaju da je čičak na vreći preslabo pritisnut moguće je da vam se vreća odlijepi. U slučaju da je previše stisnut moglo bi vas malo i boljeti prilikom napuhivanje vreće. Stoga vodite računa da je maserka ili osoba koja upravlja uređajem negdje u blizini. Ja sam bila pola sata na programu za celulit.

Aparativna limfna drenaža dr. Špiranović
RitmAparativna limfna drenaža vrijeme je za meditaciju

Ritmički valovi tlaka

U ustanovi dr. Špiranović mi objašnjavaju kako uz pomoć modernih aparata za limfnu drenažu postižemo smanjenje obujma tretiranog područja, učvršćivanje i zatezanje kože, razgradnju celulita, stvaramo osjećaj odmornosti i lakoće u nogama. Aparativna limfna drenaža radi na principu isprekidane pneumatske kompresije komora napunjenih zrakom u koje se upuhuje zrak iz uređaja. Komore se ispunjavaju u prethodno programiranim intervalima (ovisno o dijagnozi pacijenta) čime se stvaraju nježni i ritmički valovi tlaka. Na tretiranom području dolazi do osjećaja ugode i olakšanja. Tako se stimulira aktivnost limfnih puteva, obnavlja se prolazak limfe na kritičnim točkama i ubrzava se metabolizam tkiva i stanica.

Kada na limfnu drenažu

 – Limfnu drenažu preporučujemo u pravilnim intervalima kroz određeni period kako bi se u potpunosti aktivirao limfni sustav. Najčešća stanja kod kojih se koristi limfna drenaža su limfedem, teške i umorne noge, problemi s cirkulacijom, trnci, grčevi, edemi ekstremiteta, sportske ozljede, izražene vene i kapilare, postoperativno, nakon mastektomije,  u tretmanima oblikovanja tijela i kao sredstvo u borbi protiv celulit. U našoj Ustanovi koristimo najsuvremeniji aparat za limfnu drenažu s nastavcima za ruke i noge. U ponudi imamo pakete različitog trajanja. Trajanje tretmana može biti 30, 45 ili 60 minuta, ovisno o stanju i indikaciji. Na pakete od 10 dolazaka nudimo dodatni popust, a za još uspješniji učinak gubitka celulita i zatezanja kože, anticelulitne tretmane kombiniramo s limfnom drenažom, napominje dr. Špiranović Agičić.

Hidratacija je ključ

Osobno bih tretman aparativne limfne drenaže preporučila svakome tko želi vrijeme samo za sebe. Riječ je o postupku u kojem je sve što treba leći i prepustiti da uređaj odradi svoj program. Važna napomena je i da je uz ove masaže i tretmane neophodna pojačana hidracija. Kako objašnjava Nadja, limfna drenaža neće imati nikakvog efekta, ako uz nju ne ide u “ispiranje” iznutra.

2022-01-25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *