SISTEMATSKI PREGLED JE “MUST HAVE”

ZAŠTO NAPRAVITI SISTEMATSKI PREGLED BAR JEDNOM GODIŠNJE

Kako izgleda pregled, boli li i što sam doznala..

Najbolje što vam se može dogoditi je da vas na sistematski pregled naruče odmah ujutro jer je neophodno doći natašte https://medicinarada.hr/

Samo sam jednom u životu do sada bila na sistematskom pregledu. Bilo je to kada me je na ovakav pregled poslao jedan od bivših poslodavaca  u okviru benefita kao svome djelatniku. Tada mi se to učinilo nepotrebnom gnjavažom. Usput i jedna od dijagnoza koju mi je postavila jedna od specijalistica bila je granična. Tako sam prije ponovljenog pregleda proživjela i nešto stresa razmišljajući imam li neku ozbiljnu bolest. Naravno, ispostavilo se da sam potpuno zdrava. 

Servisiraš li redovito automobil?!

Sada, deset godina poslije, brojni kolege medicinari uvjerili su me kako je sistematski pregled nešto što se mora obaviti jednom godišnje. To su mi objasnili na sasvim jednostavan način.  „Servisiraš li auto barem jednom godišnje prije registracije, ono da provjeriš ima li ulja, kakve su kočnice, gume, promijeniš filtere?” Odgovor je naravno da. Potom slijedi njihovo: “Ako provjeravaš stanje automobila i to radi svoje sigurnosti, ali i drugih na cesti, zašto ne provjeravaš i stanje svog organizma? Je li ono manje bitno ili vrijedno od automobila?”

Bolje spriječiti, nego liječiti..

Ovo je definitivno argument s kojim vas razoružaju i na koji ne možete odgovoriti ništa drugo, već samo dati obećanje da ćete obaviti „kontrolni servis“ ili sistematski pregled. Inače, mnogi ga dobiju kao obvezu od svog poslodavca. Svi mi koji ga ne dobijemo trebali bi to napraviti radi sebe.  Sistematski pregled omogućava da samo jednom danu doznate  trebate li na bilo što obratiti pozornost i to prije nego li se tijelo samo oglasi. Tada bi moglo već biti kasno.

Vađenje krvi stvar je s kojom započinje svaki sistematski pregled

Jedna lasta, ne čini poljeće

Kada čujem za sistematski pregled onda obično pomislim na cjelodnevni boravak kod liječnika i hodanje od jedne do druge pretrage. Tako je možda i bilo prije deset godine, ali naravno da danas više nije tako. Suvremene zdravstvene ustanove  medicine rada to rade elegantno i  to tako da vam daju samo vaš termin. Također i cijeli pregled obave za nevjerojatnih sat vremena i pri tome ne  štede na ničemu i još vam do podneva jave i kakva vam je krvna slika.

Zašto se na sistematski mora natašte

Jedna od najboljih i najpoznatijih medicina rada u Osijeku svakako je ona iskusnog tima dr. Željka Špiranovića u Radićevoj ulici. https://medicinarada.hr/ Osim što je ovaj prostor iznimno lijepo uređen, pa se estetski osjećate kao da ste stigli na wellness,  a ne na zdravstveni pregled,  na pregled su me naručili u ugodnih ni preranih, niti prekasnih 9 sati ujutro. Naime, na sistematski pregled je neophodno doći na tašte, znači bez doručka, a bilo bi dobro i s preskočenom večerom. 
 –  Potrebno je doći natašte zbog vađenja krvi. Budući da mjerimo glukozu ako bi netko jeo prije pregleda, GUK bi vrlo vjerojatno bio povišen što nam ne bi bio relevantan nalaz. Također, ako bi netko jeo prije UZV abdomena bilo bi puno teže obaviti pregled zbog punog želudca i plinova koji bi se nakupili u probavnom traktu, a poželjno je ne jesti čak i noć prije UZV abdomena, objašnjava mi dr. Anamaria Špiranović

EKG je iznimno razvikana pretraga srca, koja traje tek nekoliko minuta i ne osjetite baš ništa

Prvo vađenje krvi i EKG

Inače, po dolasku i mjerenju temperature u skladu s epidemiološkim mjerama odmah me odvode na vađenje krvi.  Ono je uvijek jednako i ne moram vam objašnjavati iskustvo. Odmah po tom kreće niz različitih pretraga, a prva je  EKG snimanje srca.  Da mi je EKG izvrstan znala sam već i zbog nedavnog pregleda u ordinacije dr. Andreje Džumhur . I naravno i ovaj puta je pretraga u trajanju od svega nekoliko minuta pokazala dobar rezultat.

Pregled vida sastoji se od niza zadataka iza ovog uređaja

Pregled vida

Nakon EKG  obavila sam pregled vida. Specifičnost ove pretrage je što su mi uz klasičan pregled dioptrije odradili i pregled noćnog vida, te koliko dobro prepoznajem dubinu. Pregled se sastoji od gledanje kroz uređaj na kojem se očitava i dioptrija, ali prepoznavanje određenih slova i točkica, te njihove oštrine i veličine.   Nakon ove pretrage koja ne traje više od deseta minuta moguće je da ćete osjetiti blagu vrtoglavicu. Ona je isključivo posljedica fokusiranja  na prepoznavanje optičkih zadataka.

Fascinantno je da se pregled cijelog tijela može napraviti za sat vremena https://medicinarada.hr/

Spirometrija kao izazov

Potom slijedi spirometrija, riječ je o osnovnom testu u procjeni funkcije pluća. Ovo jednostavno puhanje u cijev i to nakon dubokog uzdaha zapravo traži ništa više do li veliki kapacitet pluća. Potrebno je duboko udahnuti i zatim jako puhati što duže. Osobno sam morala ponoviti test zbog vrlo slabog prvog rezultata, ali kako niti drugi nije bio bolji shvatili smo da sam zapravo osoba koja bi morala vježbati kapacitet pluća.

Na UZV štitnjače jasno se vide bilo kakve promjene na ovom organu https://medicinarada.hr/

Detaljni UZV štitnjače, grudi i abdomena

Uz ove pretrage mjeri vam se i težina i visina, a potom slijedi UZV pretraga štitnjače, grudi i abdomena.  UZV pretraga štitnjače pokazuje imate li određenih cisti i koje vam je veličine štitnjače, dok UZV dojki također može prepoznati ciste ili neke druge tvorbe i iznimno je bitna za miran san žena. Kod UZV-a abdomena gleda se gušterača, jetra i bubrezi, te mjehur. Liječnik kaže kako su mi svi organi potpuno čisti i zdravi jedino jetra pokazuje drugačiju boju. Budući da ne pijem alkohol i ne pušim, odmah me pita konzumiram li gazirana pića i to posebice kolu.
– Da naravno, svaki dan! – E vidite, odgovara – to se jasno vidi  na vašoj jetri. Konzumirajte više vode, preporučio mi je dr. Željko Špiranović.

Na UZV abdomena gleda se gušterača, jetra, bubrezi i mjehur https://medicinarada.hr/

I…. jesam li zdrava?

I to je bilo to. Recimo i kako se muškarcima još radi i UZV prostate.Nakon manje od sat vremena, znala sam da sam zdrava. Kroz nekoliko sati javljeno mi je i da je nalaz krvi i urina bez referenci koje bi odstupale. Stoga sada mogu biti mirna barem godinu dana.

  • Sistematski pregledi su jako dobri i prema preporuci SZO trebali bi se raditi minimalno svake dvije godine, a poželjno je svake godine. Promjene u našem organizmu, posebno zloćudni tumori na koje se posebno orijentiramo, se mogu pojaviti u vrlo kratkom periodu od svega nekoliko mjeseci. Upravo iz tih razloga nam je važno ići na preventivne preglede. I to kako bismo sve promjene uhvatili u što ranijoj fazi, skratili liječenje, spasili i poboljšali život našim pacijentima, objasnila je dr. Anamaria Špiranović.
Jedna od najpoznatijih medicina rada u Osijeku u kojoj sam obavila svoj sistematski pregled https://medicinarada.hr/
2020-07-23

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *