PRVI PUT KOD KARDIOLOGA

ZAŠTO BISTE BAREM JEDNOM GODIŠNJE TREBALI NA PREGLED SRCA I AKO VAM “NIJE NIŠTA”

Što sam doznala o zdravlju svog srca

Osnovni pregled srca uključuje EKG, slušanje i UZV pretragu

Prema suvremenim kardiološkim smjernicama svi bi muškarci iznad 40 godina i žene u dobi iznad 50 godina  trebali imati barem jedan kardiološki preventivni pregled u pet godina i to ako nemaju nikakvih smetnji. U slučaju kada ste pušač, dijabetičar, imate problema s tlakom ili bolesti srca u obitelji, pregled bi bilo dobro napraviti i češće, pa čak i jednom godišnje.

Srce i obitelj…

Osobno nikada nisam imala kardioloških smetnji. Jedina osoba koja je bolovala od srčanih bolesti bio je moj djed s majčine strane. Njemu su negdje s 40 godina rekli da mu srce visi o koncu. No, na koncu je doživio 82 godine i umro zbog posljedica pada i loma bedrene kosti. Stoga do nedavno nisam smatrala da mi kardiolozi mogu pretjerano pomoći. Ipak, život je neobičan, pa mi je za supružnika poslao osobu s urođenom srčanom bolešću. Tako danas znam sve o  mitralnim zaliscima i onim mehaničkima i biološkima i onim prepravljenima, kao i o aritmiji, fibrilaciji, konverziji…Znam koliko dobar kardiolog može pomoći i koliko je kardiologija posljednjih nekoliko desetljeća napredovala.

Kako se u posljednje vrijeme često spontano zadišem, počela sam razmišljati je li riječ samo o nedostatku kondicije i previše novinarskog sjedenja uz računalo ili se nešto događa s mojim srcem. Stoga sam se upravo na nagovor supruga odlučila za UZV srca. UZV srca danas s velikom preciznošću pokazuje u kakvom vam je stanju srce i događa li se nešto na što biste trebali obratiti pozornost.

Na vrijeme kod kardiologa

Dr.sc. Andrea Džumhur privatnu je internističku ordinaciju otvorila još 2013.

Privatna internistička-kardiološka ordinacija dr.sc. Andreje Džumhur https://www.ordinacija-dzumhur.hr/ u Osijeku otvorena je još 2013. i danas je na vrlo dobrom glasu. Ovdje uistinu nije riječ o plaćenoj reklami, već spontanom dogovoru s dr.sc. Džumhur da odradimo ovaj preventivni pregled. Naime, ovu sam kardiologinju upoznala kako novinar dnevnih novina upravo pri otvorenju njezine ordinacija još 2013. Bio je to tada prilično nov i hrabar iskorak, budući da je bila riječ o liječnici koja je došla iz velikog bolničkog sustava, odlučila se na otkaz i ulazak u privatne vode.  Po dolasku u ordinaciju odmah mi objašnjava kako su preventivni kardiološki pregledi „kada vam nije ništa“ samo kod nas još čudo. Na zapadu su sasvim uobičajeni jer osiguravajuće kuće čuvaju svoje osiguranike. I to zato kako ne bi morali snositi troškove preskupog liječenja kada bolest već uznapreduje i jer se nije prepoznala ili liječila na vrijeme.

A kako zapravo izgleda pregled srca

 Osnovni pregled podrazumijeva EKG, fizikalni pregled, odnosno slušanje srca i palpaciju, te UZV srca i mjerenje tlaka. U slučaju da poput mene još nikada niste bili na EKG-u iznenadit ćete se o koliko je kratkoj dijagnostici riječ. Znači neophodno je skinuti odjeću s  gornjeg dijela tijela, te leći na leđa. Medicinska sestra potom postavlja kontakte na vaša prsa, a osjećaj je kao da su vam stavljeni maleni, blago hladni utezi. Kroz svega minutu kontakti se skidaju i vi možete ustati, dok uređaj printa vaš nalaz. Tijekom UZV pregleda neophodno je leći na lijevi bok. Ovaj pregled je nešto duži od EKG-a, ali također traje tek pet do 10 minuta i potpuno je bezbolan. Općeniti preventivni kardiološki pregled traje od pola do sat vremena , ovisno u uzimanju vaše anamneze. Upravo se iz razgovora može doznati puno o vašim navikama i potencijalnim rizicima.

Tijekom UZV-a srca neophodno je ležati na desnom boku

– Uz ovaj pregled bilo bi dobro još napraviti i kompletan laboratorij. Potom ovisno o svim ovim parametrima  određujemo je li potrebno još nešto, primjerice  holter EKG  kako bi se vidjelo postoji li poremećaj ritma, ergometrijsko testiranje da vidimo kakvo je ponašanje srca kod fizičkog napora i eventualno holter tlaka, naglašava dr.sc. Džumhur.

UZV srca traje od pet do 10 minuta

Što je pokazala pretraga srca

U mome slučaju pretraga je pokazala da imam jako dobar EKG ili kako je doktorica rekla, školski prikaz, te malo i zdravo srce. – Prema internističkom kardiološkom pregledu, odnosno UZV pregledu  i nalazu EKG-a kod vas nema nikakvih simptoma i znakova kardiološke bolesti i s naše strane ste potpuno u redu. Od preventivnih mjera nije potrebno za sada ništa, a zbog sebe možete načiniti kompletan laboratorij. Ipak, bilo bi dobro jednom godišnje doći na kontrolu, a kako budete starili, preporučit ćemo vam i druge preventivne mjere, zaključila je dr.sc. Džumhur.

EKG nalaz gotov je za minutu

Moja preporuka je da napravite ovaj uistinu jednostavan i brz liječnički pregled, koji vas može riješiti brojnih dilema, ali obzirom i na suvremenu dijagnostiku ukazati ukoliko biste trebali početi razmišljati o zdravlju svog srca. Boli li ili ne boli..ovo stvarno ne boli!

2020-06-15

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *